ŠIAURĖS ŠALIŲ LITERATŪROS SAVAITĖ 2023 „KALĖDOS ŠIAURĖJE“

Lapkričio 13–17 d. kartu  su 2479 įstaigomis: mokyklomis ir bibliotekomis, bendruomenėmis bei kitomis kultūros ir švietimo organizacijomis visame Šiaurės ir Baltijos šalių regione dalyvavome tarptautiniame projekte „Šiaurės šalių literatūros savaitė“.

Tai trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas puoselėti garsinį skaitymą, skatinti domėjimąsi Šiaurės šalių literatūra, prisidėti prie skaitymo skatinimo. Šių metų projekto tema ,,Kalėdos šiaurėje“.

Tęsdami tradiciją puoselėti skaitymą balsu, gimnazijos bibliotekoje darželio auklėtiniai, pradinių klasių ir 5 klasės mokiniai jungėsi prie žvakės šviesos ir skaitė ištraukas iš A. Lindgren knygos ,,Emilis iš Lionebergos“. Šiemet sukanka jau 60 metų, kai Emilis iš Lionebergos linksmina savo gerbėjus įvairiausiose šalyse. A. Lindgren sukurtas Emilio pasaulis yra tapęs Šiaurės šalių kultūros paveldo dalimi. Galbūt todėl, kad ir suaugusieji, ir vaikai skaitydami apie Emilį bei kitus Kathultos gyventojus lengvai atpažįsta save. Skyriaus „Naujos Emilio išdaigos“ ištraukoje Emilis demonstruoja tikrą Kalėdų dvasią – vargšų džiaugsmui ir tėvų nevilčiai. Savaitės skaitymai visiems dalyviams padėjo giliau pažinti Šiaurės šalių literatūros pasaulį.

 5 klasės mokiniai padedami mokytojos Rasos Simonavičienės rengė pranešimus apie Astridos Lindgren gyvenimą ir kūrybą, pristatė rašytojos knygas.

Skaitykloje parengta populiariausių Šiaurės šalių autorių knygų paroda, kurioje karaliauja įvairios knygutės vaikams. Pasidžiaugėme jų gausumu ir pasižadėjome padovanoti šiems autoriams po neįkainojamą dovaną – perskaityti knygutę.

Gimnazijos bibliotekininkė Rita Gaučienė