Išgelbėję vieną gyvybę, išgelbėjo visą pasaulį

Rugsėjo 26 dieną mūsų mokyklos IIg klasė vyko į Šarnelės apylinkes, kuriose buvo priglausti ir saugojami žydai. Ši išvyka buvo susieta su lietuvių kalbos ir literatūros, geografijos, taip pat istorijos pamokų temomis ir skirta paminėti Lietuvos žydų genocido dieną.

Iš mokytojo Broniaus Kleinausko išgirdome svarbias pavardes, kaip Kerpauskų šeimos ir Stulpinų. Šie žmonės nepabijojo rizikuoti savo ir savo vaikų gyvybėmis priimdami žydus.

Nuvykome į Kerpauskų sodybą, kurioje kadaise stovėjo jų gyvenamasis būstas su bunkeriais. Tenai išsaugota 16 žydų: 2 moterys, o likusieji vaikai. Dabar sodybos vietą ženklina kryžius ir atminimo akmuo.

Nepamiršome ir Stulpinų sodybos, kurioje dabar gyvena Urbonų šeima. Jie noriai įsileido į savo namus, aprodė kambarius ir rūsio vietą, kur buvo slepiami žydai. Plačiau papasakojo apie jų gyvenimą, koks buvo tas laikotarpis, ir paminėjo, kad vienai žydaitei čia po grindimis – rūsyje gimė kūdikis. Stulpinai išsaugojo 19 žydų.

Žydai buvo slepiami ir Žemaičių Kalvarijos bažnyčioje, tad grįžę užsukome ir į baziliką.

Visos išvykos metu neapleido mintis – kiek drąsių, svetimą skausmą suprantančių žmonių gyveno Žemaičių Kalvarijoje ir jos apylinkėse. Ne veltui Šarnelėje yra vienintelė Lietuvoje gatvė, pavadinta Pasaulio Tautų Teisuolių gatve.

Straipsnio autorės – IIg klasės mokinė Fausta Šiaulytė ir mokytoja Laima Smulkienė.

Nuotraukos IIg klasės mokinės Živilės Kerpauskaitės.